Chloor schoonmaakmiddelen

Wie googled op “Is chloor/bleek goed of slecht” krijgt de meest uiteen lopende resultaten. Wat opvalt is dat deze resultaten elkaar niet tegenspreken in de wetenschappelijke benaderingen maar wel in de conclusies. Waar de een concludeert dat het daarom geen grote impact heeft, concludeert de ander dat je dit goedje volledig links moet laten liggen. Wij gaan ons hier verder in verdiepen zodat jij een eigen mening kan vormen.

Wat is chloor?

Volgens wikipedia: "Chloor is een scheikundig element met symbool Cl en atoomnummer 17. Het behoort tot de groep van de halogenen. Chloor komt bij kamertemperatuur voor als een geel/groen en zeer giftig gasdichloor (Cl2)."

Dit zegt ons en jullie waarschijnlijk ook niet zoveel, dus in lekentaal: Chloride is een mineraal, deze vind je bijvoorbeeld terug in keukenzout wat voor 60% bestaat uit Chloride. Chloride hebben we nodig in ons lichaam voor ons vochtbalans en is bij zoveel mineralen goed voor ons wanneer we het goed gebruiken maar slecht voor ons in hoge mate. Bij een te hoge inname heeft dat gevolgen voor onze bloeddruk. Een gemiddeld mens heeft tussen de 2,3 en 3,9 mg per dag nodig. Dit halen we met zijn allen makkelijk en zal een tekort hiervan een uitzondering zijn.

Waar word het voor gebruikt?

Al sinds het begin van de vorige eeuw gebruiken we in Nederland chloor in onze schoonmaak producten. Zowel voor het bleken van kleding door huisvrouwen als voor het schoonmaken van de woning. Begin jaren 80 kwam er voor het eerst kritiek op het gebruik van dit agressieve middel en daalde de verkopen tot begin jaren negentig wegens het mogelijke ontstaan van het giftige chloorgas en ook het feit dat chloor moeilijk tot niet afbreekbaar is. Chloor word gebruikt in de productie van vele van onze dagelijkse producten zoals ons toilet-papier en alledaagse andere papieren, maar ook word chloor gebruikt in de productie van bijna alle plastics om ons heen. En hiervan is niet duidelijk hoeveel hiervan in de natuur verdwijnt in plaats van dat het goed word afgevoerd.

Hoe effectief is Chloor?

De geur van chloor staat bij veel van ons vaak gelijk aan een schone omgeving. En chloor is super effectief in het aanpakken van kleurstoffen in welk product dan ook. We gebruiken chloor vaak tegen schimmel in de badkamer of in de onze toilet. Maar inmiddels is gebleken (geen bewust woordgrapje) dat een oppervlakte schoongemaakt met chloor na 10 minuten niet minder bacteriën bevat dan een oppervlakte schoongemaakt zonder een bleekmiddel. Tevens is ook al gebleken dat wegens het verkleurende effect van chloor het idee ontstaat dat bleek goed schoonmaakt maar dat het eigenlijk de vuilheid alleen visueel laat verdwijnen. Zonder dat je het ziet, groeit de schimmel gewoon door en heeft chloor dus niet het gewenste effect.

Chloor blijkt dus niet de schoonmaak held die wij al jaren hoopte en kan ook nog eens het zwaar giftige chloorgas veroorzaken. Chloorgas is ook bekend onder de bekendere naam Mosterdgas" welke veelvuldig werd gebruikt in de eerste wereld oorlog en recent nog door het Assad regime in Syrië.

Milieugevolgen chloor

Chloor heeft van zichzelf een ernstig effect op het bacteriële leven in de natuur en zoals eerder benoemt in ook in de vorm van chloorgas zeer ernstig voor mensen. Maar in Nederland is er niemand overleden aan chloorgas. Ook zijn de gevolgen in Nederland aan de natuur gering omdat wij ons drinkwater schoonmaken en weer kunnen hergebruiken of weer loslaten in de natuur zonder deze stoffen. Dus zolang je jouw emmertje met sop niet het raam uitgooit, is er niet veel aan de hand.

In Nederland blijken de ernstige gevolgen van het gebruik van chloor dan wel bleek minimaal. Maar gezien de missende voordelen van chloor en de potentiële zeer onnodige gevaren van dit goedje zouden wij iedereen adviseren om het voortaan links te laten liggen en kiezen voor een natuurlijk product. En ja natuurlijk bieden wij deze 100% natuurlijke producten aan :)

Laat een reactie achter

Jouw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *