Duurzame shampoo
Wat zijn sulfaten?

Sulfaten ken je als het stofje dat jouw shampoo of schoonmaak middel zo goed doet schuimen. Daarom vinden mensen het ook moeilijk om te wennen aan een shampoo zonder sulfaten; deze shampoo schuimt minder en is veel dikker,waardoor je het gevoel krijgt dat je je haar niet goed schoonmaakt. Niets is minder waar.

Een kenmerk van sulfaten is de reinigende functie. Om die reden worden ze ook gebruikt in schoonmaakmiddelen en tandpasta.

“Sulfaten” is een overkoepelende term voor vier soorten reinigers met ingrediënten als sodiumlauryl sulfaat of ammonium lauryl sulfaat. De vier reinigers zijn SLS, SLES,ALS EN ALES. SLS is het bekendst, daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar een shampoo zonder sls.

Zijn sulfaten slecht?

Zoals met zoveel, alles met te is slecht. De reinigende functie van sulfaten is in principe goed maar te veel sulfaten, zoals we vaak in reguliere producten vinden, zijn veel te heftig voor je hoofdhuid. Je haar wordt schoon,maar eigenlijk te schoon. Een shampoo met sulfaat reinigt ook de natuurlijke oliën op je hoofdhuid en dat is niet de bedoeling. Sulfaten hebben een irriterend effect op je hoofdhuid en kunnen de haargroei verstoren.

Een bij product van sulfaat is dioxaan. Ondanks dat we de laatste jaren steeds meer negatieve verhalen hierover lezen is er nog geen enkel onderzoek geweest welke een definitief bewijs heeft geleverd dat deze stof sterkverband houdt met kanker.

Sulfaten en de zee

Wanneer een chemische stof binnen een korte tijd (96 uur of minder) op kan lossen tot een simpele en niet-giftig bestanddeel, dan betekent het dat die stof biologisch afbreekbaar is. Het is bewezen dat SLS makkelijk biologisch afbreekbaar is. Tegen de tijd dat ingrediënten uit verzorgingsproducten in het natuurlijke water terechtkomen, zijn ze meestal al afgebroken. Ecotoxicity-studies hebben vastgesteld dat deze lage concentraties SLS niet giftig zijn voor vissen en andere zeedieren en planten

Moet we dan sulfaten proberen te ontwijken?

Dit is natuurlijk volledig aan jou om te beslissen of je een lekker schuimend product wilt of dat je genoegen neemt meteen wat minder schuimend product welke juist niet zo agressief is op je hoofdhuid. Vanuit Green Essentials bevelen we aan om deze stoffen te ontwijken in je verzorgingsproducten welke in direct contact staan met je huid.

Laat een reactie achter

Jouw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *